-->

Ads 720 x 90

Fiksioner Free Blogger Theme Download

RADEN KEMBANGJAYA

Ing abad VIII daerah Muriya isih dipisahke karo tlatah jawa. Ing daerah iku ana gunung sing dijenengke Gunung Muria. Pulau Muria lan Pualu Jawa dipisahke karo Selat Muriya. Daerah Pati mangggon ing wilayah tenggara Gunung Muriya. Sakbanjure iku ana gundukan Lumpur karo penyempitan, mula Selat Muriya maleh dadi Bengawan Silugangga atau selat Sungai Juwana amarga muarane ing daerah Juwana.
Wilayah Pati Lor lan Pati Kidul dipisahke karo kali Juwana. Pati Lor umure luwih tuwa tinimbang Pati Kidul. Ing Pati Lor tau ana kerajaan gedhe, jenenge Kerajaan Kaligangga yang dipimpin karo Ratu Shima.
Sakbanjure Kerajaan kaligangga bubar, kerajaan sakbanjure yaiku Kerajaan Mataram Hindu sing dipimpin karo raja-raja keturunane Syailendra lan Sanjaya sing pusat Pemerintahane manggon ing Jawa Tengah.Nalika Kerajaan Mataram pindah ing jawa Timur, ana kadipaten yaiku Carangsoka, Paranggaruda lan Majasemi.


Ing Kadipaten Carangsoka wilayane ana ing Lor sungai Juwana. Penguasane yaiku Adipati Puspahandungjaya, sing dhuweni puteri tunggal jenenge Rayangwulan. Wilayahe yaiku kecamatan Trangkil, Juwana, Pati, margorejo, Tlogowungu, Gembong, Wedarijaksa, Margoyoso, Tayu, Dukuhseti, Gunungwungkal, Cluwak, lan sebagian wilayah Jepara Wetan. Bekas pemerintahane ana ing desa Sukoharjo, kecamatan Wedarijaksa. Kadipaten Paranggaruda wilayahe ana ing bagian Kidul sungai Juwana. Penguasane yaiku Adipati Yudapati, sing dhuweni putra tunggal jenenge Raden Josari. Wilayahe yaiku Kecamatan Batangan, Jaken, Jakenan, Pucakwangi, Winong, Sukolilo, Kayen, Tambakromo, Gabus lan bagian wilayah Kulon Rembang. Pusat pemerintahane ana ing Godo, Kecamatan Winong.Kadipaten Majasemi dipimpin karo Raden Rukmayana.

Raden kembangjoyo yaiku pemuda sing gagah lan bagus. Dheweke duweni dulur loro yaiku Raden Rukmayana, lan Prameswari. Saben dinane dheweke mertapa lan golek ilmu ing wilayah Bandengan Trangkil. Ing remajane dheweke sekti mandraguna. Adipati Yudapati bali saka Paranggaruda. Dheweke tetep nyalahno Sapayana amarga wis mateni pangeran Josari. Yudapati durung puas sakdurunge bisa mateni Ki dalang Sapanyana. Pangeran Yudapati pingin Sapanyana digawa ing Paranggaruda lan diadili ing kana, nanging Puspahandungjaya ora gubris, akhire Yudapati ngamuk lan dhuweni niat ngejur Carangsoka.

Yudapati nyiapake prajurit lan senjara-senjata. Dheweke nyusun rencana gede-gedean kanggo nyerang Carangsoka. Krungu berita kayak ngono, Puspahandungjaya waspadaan lan ngumpulke kekuatan, dheweke ngundang senopati Kembangjaya. Adipati nrima usule Kembangjoyo kanggo nyusul Raden Sukmayana yaiku kangane Raden Kembangjoyo ing pertapaan Telamaya dikawasan Gunung muria. Sukmayana yaiku pendekar sakti, dhuweni benda pusaka sing ampuh yaiku Kuluk Kanigara lan Keris Pinutung. Raden sumayana gebung karo Carangsoka. Prajurit Carangsoka dadi semangat. Senopati Kembangjoyo, Rukmayana lan Ki Dalang Sapanyana langsung mimpin perang. Perang antarane paranggaruda lan Carangsoka ugi dimulai. Yudapati kaget amarga pertahanane Carangsoka kuat banget. Pertempurane amat dasyat, para jagoan bayaran saka paranggaruda mati kabeh, kahanan kaya ngono dadiake Yudapati wedi lan akhire dheweke mati kena tombak lan pedang.

Kahanan ing Carangsoka wis mbalik kaya biasane, penduduk uripe wis tentrem. Kembangjoyo akhire dinobatno dadi panglima perang lan dadi Adipati Carangsoka terus kawin karo Dewi Rayangwulan. Ora let suwe Carangsoka lan Paranggaruda didakeke siji karo Kembangjoyo dadi Kadipaten Pesantenan.
Kanggo ngatur pemerintahane Kembangjoyo mindahke pusat pemerintahane ing Kemiri lan bergelar Adipati Jayakusuma ing Pesantenan. Ing pemerintahane Kembangjoyo, rasa keadilan benar-benar diwujudake. Kanggo nglancaraake roda pemerintahane dheweke ngangkat dalang Sapanyana dadi Patih ing kadipaten Pesantenan lan bergelar Patih Sigasari.
Kembangjaya namung dhuweni putra siji sing jenenge raden Tambra. Sakbanjure Kembangjoyo wafat, Raden Tambra diangkat dadi Adipati Pasantenan sing bergelar Adipati Tambranegara. Ing pemerintahane, rakyat urip makmur, tentrem dan sejahtera. Kanggo ngembangke pembangunan Raden Tambra mindah pusat pemerintahane dadi ing desa Koborongan. Jeneng Pesantenna diganti dadi Kadipaten pati. Adipati Tambranegara dhuweni putra jenenge Raden Tanda, Raden Tanda nerusake mimpin Kadipaten Pati. Sakbanjure Raden tanda wafat kekuasaan Kadipaten Pati diterusake karo penggede-penggede yaiku,Ki Gede Jiwanala, Ki Gede Ragawangsa, Ki Gede Plangitan, Ki Gede Jambean. Antarane penggede siji lan sijine urip rukun lan pada Bantu, sehingga rasa tentrem bisa dinikmati karo kabeh rakyat Pati.

Semoga artikel RADEN KEMBANGJAYA bisa menambah wawasan bagi sobat mbudayajawa yang mampir kesini, kalau sobat mbudaya jawa mempunyai cerita tentang tradisi, kesenian, budaya yang terdapat di daerah sobat mbudayajawa bisa langsung di kirimkan ke mengenalbudayajawa@gmail.com

Jangan lupa klik tombol di bawah ini untuk share ke teman-teman dan bersama kita lestarikan budaya kita sendiri agar tidak hilang oleh jaman.

Related Posts

Posting Komentar

Subscribe Our Newsletter