-->

Ads 720 x 90

Fiksioner Free Blogger Theme Download

Cerita Bahasa Jawa: MASJID MANTINGAN CIKAL BAKAL UKIR JEPARA


Sederet jalan Kudus-Jepara kagem nguatake jeporo kanggo kota ukir. Nanging lelakuan sakniki ora mbahas Jeporo dadi kota ukir, nanging mbahas soal Masjid peninggalan purba kala ingkang dipun arani cikal bakal motif ukir ing Jeporo. Masjid niku manggon ing deso Mantingan Kecamatan Taunan Jeporo. Sak meniko manggon ing Mantingan, masjid iku sakniki terkenal inggih meniko masjid Mantingan. Tembung Mantingan inggih meniko saking tembung “Kepentingan”. Kepentingan meniko saget kasebut keperluan penting.


Kiro-kiro 4Km marang arah kidul bunderan Ngabul Taunan, mengko kita ketemu tulisan ing papan kang katulis Masjid Mantingan Astana Sultan Hadirin. Sebuah masjid ingkang di kelilingi pager saking boto abang mboten nganggo semen. Menawi sampun puluhan tahun, pager tasih katon kuat lan jelas.

Panggonane masjid kuwi ning nduwur bukit cilik. Lelakuan kito mriku kudu ngliwati undakan cilik-cilik sakdurunge tekan masjid Mantingan ora podo kaliyan masjid liane beratap kubah. Masjid Mantingan bedo karo masjid-masjid liane ing Jeporo. Masjid Mantingan beratap tumpang koyo bangunan pura masyarakat Hindu. Masjid iki kembar Joglo kaliyan mahkota ning dhuwure.
Jarene wargo ing kono, cerito bentuk iku dipodoake karo kabudayaan wargo ning kono sing nganggep agomo Hindu. Nanging wargo ning kono mboten kaget utawa wedi karo bangunan iku. Bangunan iku jebulane masjid. Menawi mekaten wargo Mantingan sitik go sitik mulai nganggep akulturasi Islam ing Indonesia.

Masjid Mantingan iki ono telung bagian. Bagian utomo ngarep, njero, pinggir, tengah. Bagian ngarep nganggo soko kayu. Sing ngge nggawe soko Masjid Mantingan pancen apik tenan. Pinggir-pinggire diwenehi ukir-ukiran sing kembar ning negoro cino. Ornamen-ornamen cino kanggo ngawe ukiran-ukiran Jeporo. Bidang-bidang ukiran iki sing marai wargo Jeporo ngembangke ukiran-ukiran sing apik-apik. Bagiane njero masjid isih kosong berkeramik putih, biasane njero kuwi kanggo solat sing dilengkapi mimbar kanggo solat Jumat sing bentuke koyo kereto tandu.

Sak pinggire masjid isih ono panggon kanggo jemaah sing ora keduman panggon. Ambane masjid 400m2 di gawe ning ndhuwur lemah sing ambane 2800m2. Masjid iki panggonane diapit rong lembah. Masjid iki bentuke kerucut diubengi kali. Bagian mburi masjid isih ono pesarean inggih meniko pesareane Ratu Kalinyamat.
Semoga artikel Cerita Bahasa Jawa: MASJID MANTINGAN CIKAL BAKAL UKIR JEPARA bisa menambah wawasan bagi sobat mbudayajawa yang mampir kesini, kalau sobat mbudaya jawa mempunyai cerita tentang tradisi, kesenian, budaya yang terdapat di daerah sobat mbudayajawa bisa langsung di kirimkan ke mengenalbudayajawa@gmail.com

Jangan lupa klik tombol di bawah ini untuk share ke teman-teman dan bersama kita lestarikan budaya kita sendiri agar tidak hilang oleh jaman.

Related Posts

Posting Komentar

Subscribe Our Newsletter